Pim Meurs via barrage alsnog naar derde plaats op NK dammen

There are no translations available.

De Gelderlander editie RIVIERENLAND (Culemborg e.o.)  3 mei 2010

door Anton Janssen

ZWOLLE – Pim Meurs heeft zich za­terdagmiddag alsnog op het po­dium van het onlangs gehouden Nederlands damkampioenschap gemeld. Dat gebeurde in Zwolle via het winnen van de barrage om de derde plaats. De Culemborger bleef in de zenuwslopende barrage Martin Dolfing uit Groningen de baas.

Meurs was net als zijn tegenstan­der Dolfing al zeker van deelname aan het Europese zonetoernooi dat uitzicht geeft op plaatsing aan het WK in 2011. Door het behalen van de derde plaats in Zwolle plaatste de Culemborger zich bo­vendien rechtstreeks voor het NK dammen 2011 in Wapenveld.

De toegift van het Nederlands kampioenschap dammen tussen Meurs en Dolfing werd met ver­sneld speeltempo afgewerkt. In de eerste partij kreeg Dolfing met zijn plusremise een psychologisch voordeeltje. Meurs deed in de tweede partij hetzelfde en bracht de spelers daardoor weer op gelij­ke hoogte.

Daarna volgde een tweede ronde met een opnieuw versneld tempo. Daarin eindigde de eerste ontmoe­ting opnieuw onbeslist. In het vier­de treffen kreeg Meurs een voorde­lige positie op het bord, maar zijn bedenktijd was bijna verstreken op het moment dat Dolfing een fa­tale blunder maakte. Die bracht de beslissing in het voordeel van Pim Meurs.

Pim Meurs had een bittere bij­smaak bij de afloop van zijn barra­ge. Er deed zich tijdens het tweede treffen een oponthoud voor rond de toepassing van de spelregels voor deze beslissingsmatch. Meurs: „ De arbiter onderbrak de tweede partij met een mededeling over hoe te handelen bij een voor­deelremise. Hij corrigeerde daar­mee de eerdere uitleg. Het was een ongelukkige ingreep, want wij werden daardoor allebei uit de con­centratie gehaald.”

Dat Meurs daar blijkbaar het min­ste last van had, maakte hem niet uit. „Ik vind het sneu voor Martin en hoop dat hij de kans krijgt om ook zonder voorwedstrijden aan het NK van volgend jaar mee te doen. Die gaan na een beslissing van de Bondsraad langs een ander traject. Deze wijziging is bij de top­spelers erg omstreden.”

De beslissing in de barrage tussen Meurs en Dolfing viel na ander­half uur. Toen had Pim Meurs zijn winst veilig gesteld en kon hij zijn derde prijs voor de podiumplaats in ontvangst nemen.

 

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner