Geschiedschrijving Barrage NK dammen

There are no translations available.

8 mei 2010

 

Door Bert Dollekamp

 

In mijn verslag van de barrage om de derde plaats in het NK 2010 tussen Pim Meurs en Martin Dolfing in het Dagblad van het Noorden van 3 mei is een storende fout geslopen, die bij sommigen het beeld heeft opgeroepen dat Meurs er in de beginfase niet aan te pas kwam.
Na afloop was alle aandacht gericht op de merkwaardige gebeurtenissen in de tweede partij, die in het late middenspel door arbiter Evert Davelaar werd stilgelegd om de uitslag van de eerste partij te wijzigen, een beslissing die na afloop van de tweede partij weer werd teruggedraaid. Voor Martin Dolfing reden om een protest in te dienen. In mijn stukje voor de krant staat het allemaal afgedrukt, inclusief een impressie van het verloop van de partijen zelf. Maandagavond kreeg ik een telefoontje van Pim Meurs. Hij was het er helemaal mee eens dat de barrage een rommeltje was, maar niet met mijn weergave van de eerste partij. Hoe ik aan de volgende informatie kwam:

“ Al snel heeft Dolfing de stand onder controle en met vaste hand bouwt hij zet voor zet zijn positionele voordeel uit. “

Ook nog in de tegenwoordige tijd. Alsof de verslaggever er met de neus bovenop stond.  Prima techniek om de lezer in het verhaal te trekken. Vorig jaar ook gebruikt bij de slotronde in Huissen. Ook toen stond ik evenals vorig weekend mijn dochter aan te moedigen bij een partijtje voetbal. Het verschil was dat ik wel de partijen heb nagespeeld op de evenals in Emmen onvolprezen NK site. Vanuit Zwolle werd die service niet gegeven. De partijen zijn officieel zelfs niet geregistreerd.

Pim had een punt. Ik kende het precieze verloop niet, maar veronderstelde het. Martin had me wel verteld dat hij tot het incident geen probleem had, ik ken zijn stijl, wist van de plusremise en dan loopt het lekker lopende zinnetje vanzelf uit mijn toetsenbord. Inmiddels heeft Pim me inzage gegeven in de door hemzelf gereconstrueerde partijen en heeft Martin desgevraagd bevestigd dat het voordeel anders tot stand kwam. De strijd ging tot in het eindspel gelijk op, toen Pim onder de spanning en de tijdsdruk van het moment in de fout ging.

 

Nu gebeurt het wel vaker dat een (sport) verslag volgens direct betrokkenen de werkelijkheid geweld aandoet.
De verslaggever heeft zijn eigen waarneming en invalshoek, zal soms minder zien, woekert met de ruimte  en moet zijn publiek bedienen met een leesbaar verslag. Waar gehakt wordt vallen spaanders. Maar in dit geval behoort de geschiedenis toch even gecorrigeerd te worden.

 

Zo komen we met dank aan de webredactie van deze site tot onderstaande herziening van het bewuste verslag.
Met excuus aan Pim Meurs, die zich trouwens toch voorbeeldig heeft opgesteld. Zelf de arbiter terecht gewezen. Zelf partijen geregistreerd. Zelf de verslaggever op de vingers getikt. Zelf het KNDB bestuur een stevige mail gestuurd. Dat naar verluidt  tijdens de herkamp onwetend van de commotie enkele meters verderop zat te vergaderen met de organisatoren van het WK 2011.  Zouden ze het ook over het perfecte draaiboek voor barrages gehad hebben?  

 

Ondertussen heeft Martin Dolfing volkomen gelijk dat hij geen genoegen neemt met de gang van zaken.
We zijn benieuwd hoe de protestcommissie de kwestie beoordeelt. Nu al is zeker dat de verliezer geheel buiten zijn schuld gedupeerd wordt. Een tot dan toe foutloos spelende Martin werd in gewonnen positie letterlijk ontregeld.
Pim toonde zich daarna op en top sportman en greep zijn kans, waarvan we niet zullen weten of hij hem bij een normaal verloop ook gekregen had.

 

Gauw toekennen die keuzeplaats!

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner