Martin Dolfing onderuit in plusjeswarboel

There are no translations available.

8 mei 2010

Correctie n.a.v. verslag Dagblad van het Noorden van 3 mei 2010
Toegevoegd: gemarkeerde tekst

Pim Meurs wint barrage NK
Dolfing van slag na black out arbiter
Groninger tekent protest aan

Door Bert Dollekamp

ZWOLLE - Een achterafzaaltje in het Mercure Hotel in Zwolle was zaterdag het toneel van een bizar verlopen barrage om de derde plaats in het NK dammen. Kersvers internationaal grootmeester Martin Dolfing werd in vrijwel gewonnen positie door een black out van arbiter Davelaar zo van zijn stuk gebracht, dat tegenstander Pim Meurs zich kon herstellen en in een regelrechte damsoap alsnog aan het langste eind trok.

Alle ingrediënten voor een spannende barrage zijn aanwezig. Pim Meurs en Martin Dolfing hebben zich samen met runner-up Roel Boomstra al geplaatst voor de WK kwalificaties, maar moeten nog met elkaar in de slag om de derde plaats van het recente NK in Emmen, met als extra bonus directe plaatsing voor het NK 2011. De winnaar ontsnapt aan de door de topspelers als een loterij beschouwde halve finales nieuwe stijl en kan zich in alle rust voorbereiden op het WK.

Meurs en Dolfing staan dus op scherp als arbiter Evert Davelaar de klok indrukt voor de eerste van twee blitzpartijen met een speeltijd van vijf minuten plus twee seconden per zet per speler. In een klassiek duel geven de spelers elkaar geen duimbreed toe en koersen aan op een gelijkwaardige remise. De snel spelende Dolfing houdt echter druk op de ketel en in het zicht van de haven verliest Meurs de controle. Hij offert volkomen onnodig materiaal en Dolfing grijpt het buitenkansje met beide handen aan. Het dammeneindspel is niet te winnen, maar wel voldoende voor een duurzaam voordeel van drie schijven. Dat laat Meurs zich niet meer bewijzen en hij berust in een plusremise voor Dolfing.
Een gewone remise is nu voor Dolfing in de tweede partij al genoeg en de ook in sneldampartijen als vrijwel onverslaanbaar beschouwde grootmeester stevent soepel laverend recht op zijn doel af. Meurs heeft de moed al vrijwel opgegeven als plotseling arbiter Davelaar de partij onderbreekt. Hij deelt de verbouwereerde  spelers mee dat de eerste partij toch in een gewone remise is geëindigd, omdat de voorsprong van Dolfing op het moment van de remise slechts twee schijven was. Het spel wordt hervat maar Dolfing is volledig in verwarring en zijn alerte tegenstander weet in de consternatie een plusremise uit het vuur te slepen. De ontdane Dolfing meent dat de match gedaan is en wil naar huis. In de chaos die volgt draait de arbiter op aandringen van de sportieve Meurs zijn besluit terug. Met voor beiden een plusremise wordt de match met nog een kwartier bedenktijd verlengd, tot een beslissing valt. Dolfing is echter tezeer van slag om nog een vuist te kunnen maken. Met nog enkele seconden voor Meurs geeft de Groninger na een simpele fout op. Als hij gewoon had doorgepeeld had hij vrijwel zeker alsnog op de klok gewonnen.

Een dag later is Dolfing enigszins hersteld van de emoties. “Het was een betreurenswaardig slot van het NK. Ook arbiter Davelaar en Pim Meurs waren ontdaan en persoonlijk neem ik ze niets kwalijk. Natuurlijk dien ik wel een officieel protest in, want dit had niets met topsport te maken. Die barrage moet worden overgespeeld. Maar eigenlijk hoop ik dat de bond ons gewoon allebei een keuzeplaats geeft, dat zou wel zo netjes zijn.” 
Ook Pim Meurs toont zich ontstemd over de  gang van zaken. “Die barrage was een rommeltje. Normaal gesproken was de tweede partij remise gelopen, maar we zullen nooit weten of Martin zonder die arbitrale blunder niet in de fout was gegaan. Nu kon ik me herstellen en was uiteindelijk de gelukkigste. Ik hoop dat we beiden een plek in de finale krijgen toegewezen. Dat gun ik Martin ook van harte!” 

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner