Pim Meurs via barrage alsnog naar een podiumplaats bij NK dammen

There are no translations available.

De Gelderlander editie BETUWE (Huissen e.o.)  3 mei 2010

Speler van DV Huissen klopt Martin Dolfing in vierde partij toegift

door Anton Janssen

ZWOLLE – Pim Meurs heeft zich za­terdagmiddag op het podium van het onlangs gehouden Nederlands damkampioenschap gemeld. Dat gebeurde in Zwolle via het win­nen van de barrage om de derde plaats. De speler van DV Huissen bleef in een zenuwslopende toe­gift Martin Dolfing uit Groningen de baas.

Meurs, die net als zijn tegenstan­der al zeker was van deelname aan het Europese kwalificatietoernooi voor het WK in 2011, plaatste zich met deze triomf rechtstreeks voor het NK 2011 in Wapenveld.

De toegift van het NK tussen Meurs en Dolfing werd met ver­sneld speeltempo afgewerkt. In de eerste partij kreeg Dolfing met zijn plusremise een psychologisch voordeeltje. Meurs deed in de tweede partij hetzelfde en bracht de spelers weer op gelijke hoogte. Daarna volgde een tweede ronde met een opnieuw versneld tempo. Daarin eindigde de eerste ontmoe­ting opnieuw gelijk. In het vierde treffen kreeg Meurs een voordelige positie op het bord maar zijn be­denktijd was bijna verstreken op het moment dat Dolfing een fatale blunder maakte. Die bracht de be­slissing in het voordeel van Meurs. Meurs had een bittere bijsmaak bij de afloop van zijn barrage. Er deed zich tijdens het tweede treffen een oponthoud voor rond de toepas­sing van de spelregels voor deze be­slissingsmatch. „De arbiter onder­brak de tweede partij met een me­dedeling over hoe te handelen bij een voordeelremise. Hij corrigeer­de daarmee de eerdere uitleg. Het was een ongelukkige ingreep want wij als spelers werden uit de con­centratie gehaald. Ik vind het sneu voor Martin en hoop dat hij de kans krijgt om ook zonder voor­wedstrijden aan het NK van vol­gend jaar mee te doen. Die gaan na een beslissing van de Bonds­raad langs een ander traject. Deze wijziging is bij de topspelers erg omstreden.”

De beslissing in de barrage tussen Meurs en Dolfing viel na ander­half uur. Toen had Meurs zijn winst veilig gesteld en kon hij zijn derde prijs voor de podiumplaats in ontvangst nemen.

 

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner