Meurs plaatst zich voor kwalificatietoernooi WK

There are no translations available.

De Gelderlander  editie RIVIERENLAND (Culemborg e.o.)  19 april 2010
  
door Anton Janssen

EMMEN – Culemborger Pim Meurs is na de gedeelde derde plaats op het Nederlandse damkampioenschap in Emmen zeker van deelname aan het Europese kwalificatietoernooi voor het WK in 2011. Voor rechtstreekse kwalificatie voor het NK in 2011 moet Meurs een barrage tegen Martin Dolfing spelen. De winnaar wordt derde en is volgend seizoen vrijgesteld van het spelen van de halve finales.
De kanshebbers op de tweede en derde prijs speelden zaterdag allemaal remise. Roel Boomstra deed dat tegen Sven Winkel. Meurs stuitte op Boudewijn Derkx en Dolfing haalde een punt tegen kampioen Aleksander Baljakin. Boomstra greep, dankzij zijn enige plusremise in het toernooi, de tweede prijs.

Geldermalsenaar Derkx vervulde tegen streekgenoot Meurs zijn sportieve plicht. Meurs hoopte op een overwinning of desnoods een plusremise om zijn plaats in de top- drie veilig te stellen. Derkx gaf geen krimp en Meurs nam geen onverantwoorde risico’s: remise.
De op dit NK ongeslagen gebleven Meurs was licht teleurgesteld: „Het is jammer dat ik niet zonder barrage op het podium ben gekomen. Ik speel op 1 mei in Zwolle de barrage tegen Dolfing. De eindklassering zie ik als een opwaartse trend. Ik hoop volgend jaar weer een stapje hoger te eindigen. In dit NK liep Baljakin wel erg vlot en hard van de concurrentie weg.”
Pieter Steijlen kwam in de slotronde met een plusremise uit zijn treffen met Jasper Lemmen. De jonge Culemborger bezet de achtste plaats in het eindklassement. Dat is een mooie bekroning voor het attractieve spel van de debutant.
Boudewijn Derkx verliet zaterdag de laatste plaats. De deelnemer uit Geldermalsen passeerde na de puntendeling met Meurs op de valreep de verliezende Cor van Dusseldorp. Toch keek Derkx met gemengde gevoelens op het NK terug: „ De resultaten waren teleurstellend. Het totaal ontbreken van mijn vertrouwde toernooivorm was de beslissende factor. Ik kwam maar niet in mijn ritme en scoorde onverwacht matig. Of ik in 2011 weer wil en kan meedoen is niet zeker. Ik studeer binnenkort af en overweeg om een tijd naar het buitenland te gaan. Wanneer dat doorgaat, ben ik een tijd voor dammen uit beeld.”

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner