Twee beslissingen in de eerste ronde

There are no translations available.

09-04-2010

Wethouder Bouke Arends van Emmen sprak er in het welkomstwoord zijn vertrouwen over uit, dat het verrichten van de openingszet hem goed af zou gaan. Inderdaad, het werd zeer correct 1. 31-27. Toen het er op aan kwam, hield Roel Boomstra het op 1. 34-29.

Martin Dolfing ging meteen op de hekstelling af, evenals even verderop Pim Meurs tegen Cor van Dusseldorp. Boomstra dwong met 15. 28-23 de terugruil 16. .. 14-19 af, waarna de partij in rustiger vaarwater terechtkwam. Met wederzijds respect werd tot remise besloten. Dolfing gaf na afloop aan, opgelucht te zijn. Hij had toch wel met spanning tegen deze partij opgezien.

Cor van Dusseldorp speelde de hekstelling langer tegen. Meurs daagde hem uit, een sterk centrum op te bouwen. Uiteindelijk bleek de door 28. .. 14-19 afgedwongen vereenvoudiging met 29. 29-23 onvermijdelijk.
Dat waren twee remises. In deze eerste ronde waren driemaal twee clubgenoten aan elkaar gekoppeld – met het risico van een saaie ronde? Zo bespiegelde Johan Krajenbrink in zijn toelichting op de partijen. Welnu, Huissenaar Alexander Baljakin voerde tegen clubgenoot  Jasper Lemmen langzaam de druk op in een “rustige” klassieke partij. Lemmen raakte omsingeld en de niet af te slaan 1 om 2, die Baljakin op de 49e zet toeliet, leverde hem een doorbraak op. Misschien zat er nog een “computerremise” in, die kwam er niet uit.
Bij het derde stel clubgenoten ging het weer rustiger. Boudewijn Derkx en Auke Scholma, Westerhaar,  ruilden vlot, In het middenspel leek Scholma iets beter te komen, maar het was niet genoeg voor de winst.
Ron Heusdens ruilde tegen Sven Winkel op de 14e zet in de richting van veld 16. Tot tegen de tijdcontrole bleef hij geloven in zijn kansen tegen het zwarte centrum. Het bleek ongegrond. Met een offer besliste Winkel de partij. Of had hij het even eerder eenvoudiger kunnen doen? Of had Heusdens even later op de 53e zet meteen door moeten lopen?
Kees Thijssen viel met zwart tegen Pieter Steijlen aan over 27 en 23. De 2 om 2 na 13. 37-32 en 14 … 22-28 leverde hem enig voordeel op, wat via een klassiek tussenspel uitmondde in een plus-remise.
Een ander punt van bespiegeling was de mogelijke hinder, die de twee hoofdverkeersaders van Emmen in het bruggebouw konden opleveren. Het lichte gezoem van de Hondsrugweg onder het bruggebouw en de gedempte stappen door het bruggebouw tussen de twee vleugels van het gemeentehuis brengt, zoals het nu lijkt, de spelers niet uit hun concentratie.

Herm Jan Brascamp

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner