Strijd om het plusje in derde ronde NK dammen.

There are no translations available.

De middagzon verwarmde de speelzaal voor de derde ronde, zaterdag om 4 uur. Het kwam tot twee beslissingen. Jasper Lemmen keeg zijn derde nederlaag te verwerken. Toen hij tegen Kees Thijssen met 31. 45-40 een te lege rechtervleugel probeerde te omzeilen, verloor hij geforceerd een schijf en de partij.


Roel Boomstra ging tegen Boudewijn Derkx stevig in de aanval. De omsingelingpoging leidde tot niets, Derkx werd overrompeld.


Dan waren er drie remises in een zet of veertig. Alexander Baljakin kwam tegen Pim Meurs driegend uit een klaverblad-opsluiting, maar Meurs hield hem in bedwang. Martin Dolfing probeerde 36 en 24 te bezetten, Ron Heusdens claimde 24 voor zichzelf. Cor van Dusseldorp bereidde een hekstelling voor, Sven Winkel zette noodgedwongen een flankaanval in. Na het afruilen van de voorpost bleef het gelijk.
Auke Scholma nestelde zich met zwart stevig op veld 28. Pieter Steijlen moest vechten voor remise en toen hem dat gelukt was, probeerde Scholma nog lang het plusje binnen te halen. Na 92 zetten gaf hij zijn pogingen op.
De strijd om een voordeelremise is een nieuw, weinig geëxploreerd aspect van het damspel. Is het theorievorming waard? Hier is een lumineus idee in de strijd tegen het remisespook. Maak uitslagen als 1,3 - 0,7 of  1,8 - 0,2  mogelijk, waarbij alleen door onderlinge overeenkomst zo’n uitslag bereikt kan worden. Een speler die zich benauwd voelt kan zijn tegenstander 1,2 of 1,7 punt aanbieden. Of als je superieur staat maar toch twijfelt, houd je hem een worst voor in de vorm van 0,4 punt. Dammen als pokeren.

Herm Jan Brascamp

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner