Voorwoord KNDB

There are no translations available.

Het NK algemeen is jaarlijks het belangrijkste nationale damevenement. Met dit toernooi wordt aandacht in de landelijke pers verkregen en kan promotie voor de damsport worden gemaakt. Ook kan met dit evenement, met name via een aantal nevenactiviteiten, veel aandacht voor het dammen op het regionale vlak worden verkregen. Om die reden is het wenselijk dat het NK niet steeds op een vaste plaats wordt gehouden, maar dat er enige spreiding is over het land.

Een NK in Emmen past daarom uitstekend in dit beleid. De laatste keer dat er een NK in Drenthe werd verspeeld was namelijk in 1982 in diverse plaatsen in de provincie.
Daarnaast heeft Drenthe al meerdere malen aangegeven in de aanloop naar het binnenhalen van de Olympische Spelen in 2028 een belangrijke rol te willen spelen. De start van de Vuelta vorig jaar was een succesvol begin in een reeks van topsportevenementen die de komende jaren ongetwijfeld in Drenthe zullen plaatsvinden. Het NK dammen, weliswaar vele malen kleiner in omvang dan het wielerspektakel, sluit hier mooi bij aan.

Toen medio 2009 de eerste contacten met de gemeente Emmen werden gelegd, was men meteen enthousiast. "Daar gaan we voor!" was de reactie en vanaf dat moment werd het evenement met voortvarendheid opgepakt. Een organisatiecomité van ervaren bestuurders was snel gevormd en van het resultaat van hun arbeid kan heel dammend Nederland anderhalve week genieten.
Dat onze keuze op Emmen is gevallen lag wel enigszins voor de hand. Vorig jaar maakte het jeugdig talent Roel Boomstra uit Emmen veel indruk met zijn derde plaats bij zijn debuut in het NK in Huissen. Dit jaar mag hij in zijn eigen woonplaats proberen deze prestatie te evenaren of zelfs te verbeteren. De vraag kan gesteld worden of zo'n thuiswedstrijd wel voordelen heeft. Enerzijds wel; je bent in je eigen omgeving meer op je gemak dan in een vreemde omgeving. Anderzijds geeft het ook een extra belasting, er wordt meer van je verwacht.
Het is moeilijk te voorspellen wie straks op het hoogste podium zal staan. De concurrentie is groot. Het zijn allemaal nationale toppers en een aantal is van wereldniveau. Het gegeven dat er een plaats is te verdienen voor deelname aan het WK 2011 in de Noordoostpolder en op Urk geeft het toernooi extra glans.
Ik hoop dat alle spelers, organisatoren en dammers in Nederland veel plezier aan dit NK mogen beleven.

Johan Haijtink, voorzitter KNDB

 

 

Foto: Gerrit Jan Pierik.

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner