Twee koplopers na 5e ronde NK dammen

There are no translations available.

Pieter Steijlen en Roel Boomstra namen beiden een voorpost aan de flank in, waarbij die van Steijlen “los” stond. Na Boomstra’s 12-17 stak wit veel bedenktijd in de mogelijke 2 om 2 na de aanval op 27 met gelijke stand. Hij maakte er geen gebruik van, misschien met een eerdere forse overwinning op Boomstra in het achterhoofd.

Genoemde mogelijkheid bleef 5 zetten bestaan, maar hij werd met elke zet minder aantrekkelijk voor wit. Na 23-28 volgde een uitruil die Boomstra kansen tegen de eenzame schijf op 30 en tegen de hele witte rechter vleugel leek te geven. Het was niet genoeg. Even leek het, dat Boomstra de de witte dam kon vastzetten met 50. … 36-4, maar tegelijk zouden dan de voorste zwarte schijven op hun plaats gepind staan.

Pieter Steijlen


Ook Thijssen en Meurs vielen via de flank aan. De zet 4. 41-37 van Thijssen is “in de mode” als voorbereiding op de dubbele ruil naar 25, afkeurenswaardig volgens Sijbrands. Zo ging het ook niet, het werden 24 en 27 met Thijssen als omsingelende partij. Meurs ruilde 24 al snel weg, nadat Thijssen ook al 27 weggeruild had kwam het einde snel..
Winkel trad Baljakin met respect tegemoet, ook in verband zijn beslissende nederlaag voor Van Stigt Thans Schiedam in de strijd tegen VBI Huissen om het clubkampioenschap van Nederland. Ook hier een flankpartij, waarin de dubbele uitruil leidde tot een lastige voorpost op 28 voor Winkel.  Na het achterlopen met 38-32 had hij kunnen kiezen voor een groot eindspel van dam en 6 tegen dam en 5, maar hij zag daar van af. De schijf voorsprong betekende minder dan de wankele positie van zijn schijven, overwoog hij waarschijnlijk. Het plan dat hij in plaats daarvan koos leidde tot onmiddellijk schijfverlies.
Boudewijn Derkx en Martin Dolfing speelden en correcte partij, waarin Derkx “niets weggaf” (Martin).
Auke Scholma’s plannen kwamen niet uit de verf tegen Jasper Lemmen. Lemmen speelde degelijk op het centrum en na Scholma’s te speculatieve voortzetting bereikte hij met een offertje beslissend voordeel. Het noodzakelijke tegenoffer bood geen soelaas meer.
Ron Heusdens zocht zijn heil opnieuw in een groot eindspel. Hij bereikte tegen Cor van Dusseldorp een dam en zes schijven tegen een dam met vier schijven, wel met een bijzonder bewegingsloze dam.
(17.15) Ten koste van een schijf komt de dam in actie, zal het Heusdens na gisteren opnieuw lukken?
(17.45) Remise.
Morgen volgt de strijd om de kop tussen Boomstra en Baljakin.

Herm Jan Brascamp

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner