Baljakin wint strijd om koppositie

There are no translations available.

De eerste beslissing is gevallen: Roel Boomstra moest het onderspit delven tegen mede-koploper Alexander Baljakin. Ook de andere partijen boden spektakel.

Boomstra kwam vanaf het begin lastig te staan. Zo zou bijvoorbeeld de klassieke opbouw onaantrekkelijk zijn door het ontbreken van 42.  Met een achterstand van 8 tempi, een kwetsbare lange vleugel en een ijzeren verdediging tegenover zich mocht hij het ergste vrezen. Voor de tijdcontrole was het gebeurd.

Boomstra - Baljakin
Foto: Harry de Groot

Ron Heusdens en Pieter Steijlen speelden een barokke strijd. In een Roozenburg-partij leidde de aanval door Heusdens op schijf 23 leidde tot grote complicaties. Hij combineerde naar dam en na  Steijlens verrassende 29. … 17-22  probeerde hij met 30. 3x20 nog op winst te spelen, natuurlijk! Daarbij had hij had de damvangst over het hoofd gezien en kwam verloren te staan. In de haast miste Steijlen de winst.
Martin Dolfing probeerde in het late middenspel het centrum van Pim Meurs te omsingelen. Met een kleine 3 om 3 werd de remise beklonken.
Ook de overige partijen boden spektakel. Toch vloeiden er geen beslissingen uit voort.
Jasper Lemmen nam tegen Sven Winkel een onvoltooide hekstelling in. Winkel kwam via 23 op 18 terecht. Na de afruil kwam opnieuw de voorpost 23 in het spel, maar toen die met een 3 om 3 afruil verdween, was de schwung er uit.
Cor van Dusseldorp probeerde de massieve rechtervleugel van Boudewijn Derkx in bedwang te houden met behulp van een fraai offer. Derkx werkte zich los met als resultaat een voordelig eindspel waarin Van Dusseldorp niet van twee dammen af te houden was. Derkx probeert er nog iets uit te halen.
Auke Scholma behaalde na zijn 1. 31-26 tegen Kees Thijssen tempovoordeel. In de 5 om 5 offerde Thijssen, maar Scholma had te veel losse schijven voor een kans op winst.

(17.15) Hij is alweer bezig voor de plusremise.

(17.30) Een verbazende wending: in de strijd om het plusje vergat Thijssen, zijn dam in veiligheid te brengen. Twee volle punten oor Scholma. Even eerder had Derkx tegen Van Dusseldorp al berust in een ouderwetse remise.

Herm Jan Brascamp

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner