Superieure Baljakin op herhaling

There are no translations available.

De Gelderlander editie BETUWE (Huissen e.o.)  17 april 2010

DAMMEN Tweede Nederlandse titel op rij grootmeester van DV Huissen na zesde zege in tien partijen

Alexander Baljakin prolon­geert Nederlandse damtitel.
Speler DV Huissen zet concur­rentie in voorlaatste speelron­de al op onoverbrugbare ach­terstand.
Ex- Rus plaatst zich direct voor wereldkampioenschap.

Alexander Baljakin, hier rechts namens DV Huissen achter het bord in het
competitieduel met Volendam, prolongeert de nationale titel. foto Pro Shots

door Anton Janssen

EMMEN – Alexander Baljakin heeft zijn Nederlandse damtitel gepro­longeerd. De superieure groot­meester van DV Huissen bond gisteren in de voorlaatste speelronde ook Pieter Steijlen aan de zegekar en bouwde zijn voorsprong op de reeds geklopte concurrentie uit tot het onoverbrugbare aantal van vier punten.
Zijn score van 16 punten uit 10 partijen is fraai. Bij het ingaan van de tiende ronde twijfelde niemand aan het prolongeren van de titel door Baljakin, een rustige remise paste echter niet in zijn scenario. De ex- Rus bracht Steijlen in de problemen en combineerde ruim voor de tijdcontrole naar de damlijn om de nog ongeslagen debutant vervolgens met een verloren stelling achter te laten.

De productiviteit van de oude en de nieuwe kampioen was treffend voor zijn overwicht in het veld van twaalf deelnemers. Baljakin liet gisteren zijn zesde partijzege noteren. Hij is met de toernooi­winst zeker van deelname aan het NK 2011 én het WK volgend jaar in eigen land.
„De klus is geklaard”, jubelde Baljakin na zijn succesvolle optreden in Emmen. „Ik had dit toernooi een productieve inslag. Het frappante is dat ik de partijen tegen de nieu­we generatie heb gewonnen en dat de remises vielen in de ont­moetingen tegen de ‘gevestigde orde’.”
Baljakin hoopt dat zijn tweede Nederlandse titel de basis zal zijn voor nieuwe internationale succes­sen. „Wanneer het meezit, kan ik me in de strijd om de mondiale titel gaan mengen. Of het vorig jaar niet doorgegane WK in Brazilië dit jaar nog wordt gespeeld, is onduidelijk. In ieder geval kan ik vol­gend jaar aan het WK meedoen.”
Zit het toernooi voor Baljakin er al op, zijn ploeggenoot Pim Meurs strijdt vandaag om een van de drie ereplaatsen 2, 3 en 4. Die geven recht op deelname aan het NK van 2011 en het Europese kwalificatie­toernooi voor het WK 2011. Meurs, die gisteren remise speelde met Ron Heusdens, staat nog altijd op de tweede plaats maar kreeg daar gisteren gezelschap van Roel Boomstra en Martin Dolfing.
Jasper Lemmen is zijn zwakke toer­nooistart, drie nederlagen op rij, helemaal te boven. De derde NK­ganger van DV Huissen klopte Cor van Dusseldorp en bracht zijn score op vijftig procent: 10 uit 10. „Het bord stond weer in vuur en vlam”, lachte Lemmen. „Ik moest een doorstoot tegenspelen en kwam daar prima uit. Ik kreeg kansen en heb die met beide handen aangegrepen.”


NK dammen Tiende ronde: Martin Dolfing-Sven Winkel 2-0, Pieter Steijlen- Alexander Baljakin 0-2, Cor van Dusseldorp-Jasper Lemmen 0-2, Roel Boomstra- Auke Scholma 2-0, Ron Heusdens-Pim Meurs 1-1, Boudewijn Derkx-Kees Thijssen 1-1.
Stand: 1. Baljakin 10-16, 2. Boomstra, Dolfing en Meurs 10-12, 5. Lemmen en Thijssen 10-10, 7. Heusdens en Steijlen 10-9, 9. Scholma en Winkel 10-8, 11. Derkx en Van Dusseldorp 10-7.
Programma Elfde en laatste ronde (vandaag om 10.00 uur): Winkel-Boomstra, Meurs- Derkx, Baljakin- Dolfing, Thijssen- Van Dusseldorp, Lemmen-Steijlen en Scholma-Heusdens.

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner