Thijssen wil meer na vierde damtitel

There are no translations available.

REPORTAGE, De Volkskrant, Van onze verslaggever Ab Schreijnders op 18 april '06

AMSTERDAM - Kees Thijssen deelt, na zijn vierde damtitel op rij, op de ranglijst aller tijden de tweede positie met Wiersma en Roozenburg. Maar hij wil meer. ‘Het wordt hoog tijd dat ik ook internationaal ga scoren.’

Het was een hels evenement voor de veertien dammers die in Culemborg streden om de nationale titel. Negen dagen spelen, met vaak dubbele ronden, dat gaat niemand in zijn koude kleren zitten. Ook Kees Thijssen niet, al kon hij vrijdagavond om tien uur, na de zege op zijn grootste concurrent Auke Scholma, de felicitaties al in ontvangst nemen.

 

Voor de vierde keer in successie mocht de 30-jarige Amsterdammer zich de sterkste van Nederland noemen. Nog een titel erbij en hij evenaart een van de grote prestaties van Keller: vijf op rij. In het totaalklassement van titels stormt Thijssen de toptien binnen. Ook daarin is Keller (13) de nummer een. Maar Roozenburg (9), Clerc en Wiersma (8) en Sijbrands (6) komen – een beetje – in het zicht.

In de laatste ronde op zaterdag deed Thijssen het rustig aan met een remise. De dag ervoor had hij elf uur aan het dambord gezeten. ‘Het was een bloedstollend en tegelijk ontzettend zwaar toernooi. Vrijdagavond dacht ik dat Auke of ik dichtbij een black-out waren. Dat een van ons zou instorten. Het gebeurde ook, maar hij was het, niet ik.’

Thijssen was prima op dreef in Culemborg. Hij won zeven keer, stond vijfmaal een puntendeling toe en verloor slechts een partij, van Ron Heusdens. Het gebeurde in een ochtendsessie. ‘Daar zal ik nog wel eens aan terugdenken, die partij zal me nog lang achtervolgen. Ik stond zo goed als gewonnen, maar maakte in tijdnood een vreselijke blunder. Op dat moment dacht ik: daar gaat mijn titel, ik heb het niet meer in eigen hand.

‘Gelukkig voor mij lieten mijn belangrijkste opponenten het later ook afweten.’ Aleksandr Baljakin verloor die dag prompt van Anton van Berkel. Scholma, die heel lang gelijke tred had gehouden met Thijssen, liet het vrijdagavond en zaterdag helemaal afweten.

Thijssen vindt het moeilijk zijn vier titels met elkaar te vergelijken. ‘Wel weet ik dat ik weer sterker ben geworden. Ik ben een van de friste spelers geweest van het gezelschap. Baljakin is 15 jaar ouder dan ik, Scholma bijna 20 jaar. Dat maakt toch verschil. Er deden nog wel wat jongere spelers dan ik mee, maar die zijn nog niet klaar voor de top. Al hebben met name Bennie Provoost en Michiel Kloosterziel het uitstekend gedaan.

‘Die vier kampioenschappen achter elkaar, dat is allemaal leuk en aardig. En die statistieken ook wel. Belangrijker voor mij als profdammer is dat ik mijn A-status heb veiliggesteld en me daarom in alle rust kan voorbereiden op het WK volgend jaar in Hardenberg. Ik ben een door het rijk gesponsorde sporter. Vroeger heb ik weleens een parttimebaan gehad, als telefonist of receptionist. Nu word ik voor het grootste deel betaald door NOC*NSF. Ik klaag trouwens niet, ik kan er aardig van leven.

‘Maar je kunt wel twintig keer kampioen van Nederland worden, zegt de mensen dat dan iets? Ik heb het hier in Culemborg gezien, de belangstelling was soms bedroevend. Dammen is wat dat betreft in erg zwaar weer terechtgekomen. De organisatie van dit NK is op het laatste moment overgenomen door de bond. Vorig jaar viel de hoofdsponsor ineens weg. Toen was de hoofdprijs 1500 euro, nu 3500 euro. ‘Voor dat bedrag heb ik wel negen dagen lang topprestaties geleverd. Want ik vind dat ik een heuse topsporter ben, al is het in een denksport.’

Bereken Thijssens uurloon maar, als je ervan uitgaat dat hij dertienmaal minimaal drie uur in touw is geweest. En dan heeft hij nog het meest verdiend ook. Nummer laatst bijvoorbeeld, Toby Hage, kreeg een habbekrats mee voor al zijn inspanningen: 200 euro.

‘Dammen komt er in vergelijking met schaken bekaaid vanaf. Daar hoeven de toppers zich geen zorgen te maken over geld. Ik verzeker je dat Jan Timman echt al binnen is. Ik ben twee keer zesde geweest bij het WK. Het wordt hoog tijd dat ik ook internationaal ga scoren. Ik ga volgend jaar voor het erepodium. Al kan ik me dan natuurlijk niet zo’n onbegrijpelijke misser als tegen Heusdens permitteren.’

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner