’Vanavond ben ik helemaal leeg’

There are no translations available.

DvhN  12 april 2010

Simultaanwedstrijd dammen op Mondriaanplein

Door Annemiek Meijer

Emmen Een verschil tussen het echte leven en een potje dammen? "Normaal gesproken mag u niemand slaan. Bij dammen mag het wel. Sterker nog: als u kunt slaan, dan moét u!" Onderwijskundige en damverslaggever Bert Dollekamp krijgt de lachers op zijn hand met zijn commentaar bij de massa-simultaanwedstrijd op het Mondriaanplein in Emmen.

Het plein staat vol kramen met damborden. Acht dammers uit de Drentse en Groningse damtop spelen allemaal zeven partijen. Iedereen speelt tegen iedereen. Tegelijkertijd.

En dat betekent veel lichaamsbeweging voor de dammers. Heike Verheul (17) uit Groningen heeft er spijt van dat ze haar schoenen met hakken van minstens vijf centimeter heeft aangetrokken. Zeker als Dollekamp zegt dat haar stand nog niet zo kreupel is als ze loopt. Of ze de zeven mannen waartegen ze speelt aan kan? "O, jawel, hoor", glimlacht ze. Dan loopt ze gelijk weer naar het volgende bord.
Onder haar tegenstanders de drievoudig Nederlands kampioen oud-Emmenaar Hans Jansen (53), die tegenwoordig in Amsterdam woont, maar speelt bij Hijken DTC, de enige Drentse club in de nationale damcompetitie.Waar Verheul in haar trui niet echt gekleed is op de temperatuur, draagt Jansen een winterjas, sjaal en ijsmuts. Op een drafje loopt hij van bord naar bord om zo min mogelijk tijd te verliezen. Wellicht ook wel om warm te blijven.
Jan Mente Drent (36) uit Workum, viervoudig Gronings kampioen, lukt dat in ieder ge val niet. Blazend in zijn handen staat hij voorover boven zijn damborden. Als Dollekamp na een uur de rol van speaker op zich neemt, trekt het evenement meer bekijks. Daarvoor is het voornamelijk Harm Okken, vader van viervoudig Drents kampioen Jacob Okken (49) uitEmmen, die als fan van zijn zoon geconcentreerd meekijkt.
"Het is moeilijk je aandacht over zeven borden te verdelen", zegt zoon Okken peinzend. "Als je bij één bord goed wilt nadenken, heb je daar bij de andere weer minder tijd voor. Vanavond ben ik geestelijk helemaal leeg."
"Een praatje tussendoor lukt mij wel en het continu switchen van spel ook. De tijd is bij dit spel het grootste probleem", zegt ook Hoogevener Jan Ekke deVries (37), oudkampioen van Groningen en Drenthe. Hij wint met vijf gewonnen partijen en twee remises.

              

Voormalig Nederlands damkampioen Hans Jansen (links) en viervoudig Drents damkampioen Jacob Okken buigen zich over de borden. Foto: Boudewijn Benting

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner