Toptrio aast op nationale damtitel

There are no translations available.

Dagblad van het Noorden 9 april 2010


- Boomstra thuisfavoriet op NK dammen
- Ook Scholma en Dolfing kansrijk in Emmen

Door Bert Dollekamp

EMMEN -  Het is al weer 28 jaar geleden dat Commissaris van de Koningin Tineke Schilthuis het NK dammen in Westerbork opende met een nooit vertoonde beginzet: aan het bord van Jannes van der Wal schoof ze schijf 32 recht vooruit naar een wit vakje. Ze kreeg vervolgens haar eerste damles van de latere wereldkampioen: "Deze zet mag niet mevrouw, bij dammen mag je alleen maar schuin."
Destijds toerde de nationale damtop door de provincie Drenthe, om in de slotronde in Emmen uit te komen. Dit jaar wordt het gehele toernooi in Emmen afgewerkt. In het gemeentehuis is titelverdediger Alexander Baljakin de te kloppen man. Op papier is vijfvoudig kampioen Kees Thijssen zijn voornaamste concurrent. De noordelijke damliefhebber zet zijn geld echter op het supertrio Martin Dolfing, Auke Scholma en Roel Boomstra.

Het jongensboek van Boomstra is bekend: vorig jaar damde de jongste debutant sinds Wiersma en Sijbrands de sterren van de hemel, met een goudgerande bronzen medaille als resultaat. Voor eigen publiek is Boomstra opnieuwgebrand op een topklassering. Over de betrekkelijkheid van het succes hoeft men de net 17 geworden scholier niets meer te vertellen; begin maart overleed zijn vader aan de gevolgen van kanker.
Los van persoonlijke besognes is een flexibele levenshouding voor elke topdammer eenmust. Een vetpot is hetnooit geweest en sportieve ambitie wordt regelmatig doorkruist door organisatorische malheur, zoals vorig jaar de afgelasting van het WK in Brazilië.Wat dat betreft is het NK al jaren een bastion van oer-Hollandse degelijkheid. Er is altijdwel een regionaal comité te vormen dat de schouders eronder zet, zoals dit jaar de Drentse dambond, damclub Emmen en ereklasser Hijken DTC.
Scholma en Dolfing hebben al een nationale titel op zak. Scholma bewaart mooie herinneringen aan de regio: op het NK van ’95 (Stadskanaal) sloeg zijn immer aanvallende stijl op alle fronten door, twaalf jaar later werd hij vijfde op het WK in Hardenberg. In Emmen begint de 53-jarige Bafloër aan zijn 25ste NK. Scholma schikt zich in de rol van gevaarlijke outsider, maar niemand zal opkijken als hij zijn grafiek naar een nieuwhoogtepunt schuift.
De 32-jarige Dolfing geldt met Baljakin en Thijssen als topfavoriet. Na zijn overwinning in 2002 had de gevoelige Groninger genoeg aan zichzelf: pas de laatste jaren hervond hij de motivatie en balans die hij nodig heeft om ook tegen de sterkste grootmeesters dwingend te spelen. Zijn keuzeplaats wil de kleine grootmeester maar wat graag verzilveren, al is het maar omdat de titel rechtstreeks toegang geeft tot het WK in de Noordoostpolder, dat ongetwijfeld wél doorgaat.
Vandaag vanaf 12 uur binden de matadoren in Emmen de strijd aan. De kersverse wethouder van sportzaken Bouke Arends is al geruime tijd in training voor de eerste zet. Naar verwachting gaat hij schuin.

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner