Boomstra alleen aan kop na dubbelslag

There are no translations available.

Dagblad van het Noorden  12-04-2010

Emmenaar slaat tweemaal toe
ook Martin Dolfing in de plus
Auke Scholma maakt overuren

Door Bert Dollekamp

EMMEN - De overwinning in het damspel kent vele smaken, maar Roel Boomstra lust alles wat de pot schaft. Nadat hij met een geweldige centrumaanval Boudewijn Derkx had weggespeeld, versloeg de Emmenaar vanuit dubieuze positie ook Cor van Dusseldorp. Na de dubbelslag gaat Boomstra alleen aan de leiding, op de voet gevolgd door het viertal  Alexander Baljakin, Kees Thijssen, Sven Winkel en Martin Dolfing.
Voor eigen publiek laat Roel Boomstra geen gelegenheid onbenut om de aanval te zoeken.

Een brutaal achter de linies van Ron Heusdens gedropte verkenner werd door de Schiedammer nog bekwaam geneutraliseerd, maar tegen Boudewijn Derkx was de Emmer beer los en gaf de voormalig jeugdwereldkampioen geen schijn van kans. In de zondagronde nam de Drent opnieuw het initiatief, maar Van Dusseldorp nam de aanval verrassend over. Terwijl in de demonstratiezaal naarstig naar diens redding werd gezocht, had Boomstra met een geniepig offertje echter al toegeslagen.   
De fraaie openingszege van Alexander Baljakin op Jasper Lemmen kwam in een geheel ander daglicht te staan, nadat ook Kees Thijssen en Martin Dolfing de jeugdige Huissen-speler als kop van Jut gebruikten. Dolfing koos daarvoor ongewild een wel heel dubieuze methode. In ongebruikelijke maar kansrijke positie besloot de Groninger om met een prachtig ogend offer het karwei af te maken. De in hevige tijdnood verkerende Lemmen was er zo van onder de indruk dat hij de eenvoudige weerlegging totaal overzag en met de winst voor het grijpen roemloos ten onder ging.
Het was de enige beslissing in de tweede ronde in het bruggebouw van het gemeentehuis, die zaterdag al om negen uur begon. Vooral nestor Auke Scholma kreeg het daarin voor zijn kiezen. Nadat hij tegen Van Dusseldorp bijna zes uur vergeefs had gezocht naar een winnend plan, groef in de aansluitend gespeelde derde ronde ook de jeugdige Pieter Steijlen zich in. Pas tegen de klok van tien staakte Scholma de beschietingen en deed moegestreden het licht uit.
Menig grootmeester zou een saaie herstelremise inlassen, maar daar is Scholma de man niet naar. Met een riskante klassieke provocatie probeerde hij zondag titelverdediger Alexander Baljakin in de gordijnen te jagen, maar deze bleef zitten waar hij zat. Voorlopig wel op de tweede rij.  
 

 

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner