Grootmeester van DV Huissen hard op weg naar prolongatie van Nederlandse titel

There are no translations available.

De Gelderlander editie Betuwe (Huissen e.o.)  16 april 2010

DAMMEN 


 Baljakin uit zicht verdwenen 
 Alexander Baljakin op eenzame hoogte bij NK dammen. 
 Concurrentie kan superieur spelende titelhouder niet bijbenen. 
 Pim Meurs, zijn ploeggenoot bij DV Huissen, lonkt naar podiumplaats.

 door Anton Janssen

EMMEN – Alexander Baljakin is bij het Nederlands kampioenschap dammen in Emmen hard op weg naar titelprolongatie. De grootmeester, speler van DV Huissen, raakte gisteren in de negende ronde nog verder uit het zicht van de concurrentie.

Baljakin laat er op het NK geen twijfel over bestaan wie op dit moment de beste dammer van het land is. Zijn overwinning, gisteren ten koste van Cor van Dusseldorp, is alweer zijn vijfde van het toernooi.

Ter vergelijking: de elf overige deelnemers hebben samen pas tien keer het zoet van de overwinning geproefd. Baljakin heeft al veertien punten verzameld. Zijn voorsprong op nummer twee, zijn ploeggenoot Pim Meurs, bedraagt twee speelronden voor het eind al drie punten. „Het kampioenschap is nu wel erg dichtbij”, besefte Baljakin na afloop. Bij winst vandaag op Pieter Steijlen heeft hij de tweede Nederlandse titel op zak.
Baljakin liet ook tegen Van Dusseldorp fraai spel zien. De koploper zocht en vond complicaties en dwong bij het naderen van het beslissende uur de ene na de andere verzwakking af. Er stonden wederzijds nog tien schijven op het bord maar de witte van Baljakin stonden keurig opgesteld voor winnend afspel.
 Na een ruil van de Rijnsburger bewees Baljakin zijn strategisch gelijk met een doortastende slagzet. „Het was weer een mooi slot. Het ging gemakkelijk. Van Dusseldorp zat al lang in de problemen en stond ineens totaal plat. Ik had de winstgang al een tijdje in het vizier”, aldus de geïnspireerd en superieur spelende kampioen-inspé.
 Meurs raakte een punt verder achterop op Baljakin door zijn remise tegen Roel Boomstra. De Culemborger in dienst van DV Huissen, die woensdag een sprong in het klassement maakte door met de maximale score van vier punten uit het dubbelprogramma (winst op Auke Scholma en Sven Winkel) te komen, is de enige die Baljakin enigszins kan volgen. „Baljakin is natuurlijk uit het zicht, maar voor de tweede plaats wil ik gaan”, zei Meurs.
Jasper Lemmen, de derde speler van DV Huissen op het NK, kwam in zijn partij tegen hekkensluiter Boudewijn Derkx ondanks groot voordeel niet verder dan remise. De Bemmelnaar staat met een score van acht punten op de gedeelde zevende plaats.
 

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner