Alexander Baljakin op drempel titelprolongatie

There are no translations available.

De Gelderlander editie Arnhem stad  16 april 2010

door Anton Janssen

ARNHEM – Alexander Baljakin is bij het Nederlands kampioenschap dammen in Emmen hard op weg naar titelprolongatie. De Arnhemse grootmeester, speler van DV Huissen, raakte gisteren in de negende ronde nog verder uit het zicht van de concurrentie.

Baljakin laat er op het NK geen twijfel over bestaan wie op dit moment de beste dammer van het land is. Zijn overwinning, gisteren ten koste van Cor van Dusseldorp, is al weer zijn vijfde van het toernooi. Ter vergelijking: de elf overige deelnemers hebben samen pas tien keer het zoet van de overwinning geproefd.

Foto: Geb Kos

Baljakin heeft al veertien punten verzameld. Zijn voorsprong op nummer twee, zijn ploeggenoot Pim Meurs, bedraagt twee speelronden voor het eind al drie punten. „Het kampioenschap is nu wel erg dichtbij”, besefte Baljakin na afloop. Bij winst vandaag op Pieter Steijlen, de enige debutant in het gezelschap, heeft hij de tweede Nederlandse titel op zak.
Baljakin liet ook tegen Van Dusseldorp fraai spel zien. De koploper zocht en vond complicaties en dwong bij het naderen van het beslissende uur de ene na de andere verzwakking af. Er stonden wederzijds nog tien schijven op het bord maar de witte van Baljakin stonden keurig opgesteld voor winnend afspel.
Na een ruil van Van Dusseldorp bewees Baljakin zijn strategisch gelijk met een doortastende slagzet. „Het was weer een mooi slot. Het ging gemakkelijk. Van Dusseldorp zat al lang in de problemen en stond ineens totaal plat.”


NK dammen Negende ronde: Kees Thijssen- Ron Heusdens 1- 1, Jasper Lemmen- Boude¬wijn Derkx 1-1, Pim Meurs-Roel Booms¬tra 1-1, Pieter Steijlen-Martin Dolfing 1-1, Baljakin- Cor van Dusseldorp 2-0, Auke Scholma-Sven Winkel 1-1.
Stand: 1. Baljakin 9-14, 2. Meurs 9-11, 3. Boomstra en Dolfing 9- 10, 5. Steijlen en Thijssen 9-9, 7. Heusdens, Scholma, Lemmen en Winkel 9-8, 11. Van Dussel¬dorp 9-7, 12. Derkx 9-6.

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner