Baljakin en Winkel op dreef in Emmen

There are no translations available.

Dagblad van het Noorden 10 april 2010

Titelverdediger vanuit niets naar winst
Winkel veegt Heusdens
Boomstra en Dolfing in evenwicht

Door Bert Dollekamp

EMMEN – Met een indrukwekkende zegetocht van zijn dam dwars door het centrum van Lemmen stelde Alexander Baljakin zich al in de openingsronde nadrukkelijk kandidaat voor prolongatie van de nationale titel. De tweede dagzege kwam op naam van de in het Drentse De Wijk getogen Sven Winkel, die oud-kampioen Ron Heusdens vanuit de opening een ongenadig pak slaag gaf.

Nadat wethouder van Sportzaken Arends de dammers met een welgemikte beginzet aan het werk had gezet, stond het bord van Emmenaar Roel Boomstra en Groninger Martin Dolfing al na enkele zetten in lichterlaaie.

De spectaculaire variant riep herinneringen op aan de zege die Boomstra vorig jaar tegen van der Kooij in het zadel hielp. De vlekkeloze techniek van Dolfing gaf Boomstra echter geen enkel perspectief op voordeel. De clubgenoten blusten het brandje voor het goed en wel was aangewakkerd en bewaarden hun energie voor later.
Auke Scholma trof het niet, dat de doorgaans ondernemende Boudewijn Derkx met de voet op de rem speelde. Met een opgeruimde aanval verkreeg Scholma wel een duurzaam overwicht, maar kon niet voorkomen dat Derkx met twee schijven naar remise ontsnapte.
Grootmeester Kees Thijsen probeerde met risicoloos drukspel de stelling van Pieter Steijlen te slopen, maar kwam tegen de enige debutant niet verder dan een schamele plusremise. Titelverdediger Baljakin stond wel op scherp. Uit een onschuldige ogende zes om zes wist de veelzijdige Huissenaar het maximale renmement te peuren. Ron Heusdens had zich zijn rentree in Emmen anders voorgesteld. In 1982 bekroonde hij een sterk NK debuut met een pittige winst op Jos Stokkel. In zijn zestiende finale speelde de gelouterde grootmeester zijn houtjes lusteloos naar de bordrand, waar ze een voor een door Sven Winkel werden opgeveegd.

Boudewijn Derkx-Auke Scholma 1-1, Alexander Baljakin-Jasper Lemmen 2-0, Roel Boomstra-Martin Dolfing 1-1, Pieter Steijlen-Kees Thijssen 1-1, Cor van Dusseldorp-Pim Meurs 1-1, Ron Heusdens-Sven Winkel 0-2

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner