Roel Boomstra is klaar voor het grote werk

There are no translations available.

Dagblad van het Noorden  19 april 2010

Moed Emmenaar beloond met zilver
Martin Dolfing gedeeld derde
Auke Scholma kondigt NK boycot aan

Alexander Baljakin, hier tegen Dolfing, werd met overmacht kampioen. Foto: Jan Anninga

Door Bert Dollekamp
EMMEN – Zonder er in de slotronde tegen Sven Winkel nog voor te hoeven werken betrad Roel Boomstra in zijn tweede nationaal kampioenschap opnieuw het erepodium. Het brons van zijn debuut veranderde in zilver, ver achter de ongenaakbare Alexander Baljakin, maar een betekenisvol ‘plusje’ voor Martin Dolfing en Pim Meurs, die gedeeld derde werden.

Na een bewogen episode op het persoonlijke vlak speelde de pas 17 jarige Emmenaar voor eigen publiek een geweldig toernooi, waarin hij als dammer maar vooral als sportman bewees uit het beste hout te zijn gesneden.

Na een opnieuw flitsende toernooistart bleek dat vooral na de hardhandige nederlaag tegen zijn eigen trainer Baljakin. Boomstra had meteen het lek boven: de angst om te verliezen was hem fataal geworden en dat zou hem niet nog eens gebeuren. Vijfvoudig kampioen Kees Thijssen wist niet wat hem overkwam, toen hij door Boomstra werd meegetrokken in het moeras en in een meeslepend gevecht met een nadelige remise goed wegkwam. Het plusje was voor Boomstra een morele zege en bezorgde hem uiteindelijk de dik verdiende tweede plaats. Hij heeft bewezen klaar te zijn voor het grote werk, te beginnen met de kwalificatie voor het WK 2011. Boomstra hoeft het niet alleen te doen, want de coaches staan voor hem klaar in rotten van drie. Inmiddels is ook Ton Sijbrands benaderd om zijn spelinzicht met het talent te delen.
Groninger Martin Dolfing herkampt begin mei met Pim Meurs om de derde plaats. Evenals Boomstra doen de twee later dit jaar ook mee aan de WK voorronde. Hoewel hij evenveel punten haalde als Boomstra, speelde de 32 jarige Dolfing in Emmen een onopvallend toernooi. Zijn sobere speelstijl en het grenzeloos respect van zijn collega’s leidden tot enkele bloedeloze remises. Toch hoort de timide Groninger met Boomstra en Meurs tot het selecte groepje dat volgens de insiders de wereldtop kan halen. Kampioen Baljakin: “Tegen Martin speel ik nooit op winst, hij beheerst het spel, rekent diep en is vrijwel onverslaanbaar.” 
Auke Scholma besloot een ongelukkig 25ste NK met een prachtige zege op Ron Heusdens. Bondscoach Rob Clerc roemde bij de sluiting de “weldadig compromisloze stijl waarmee Auke al decennia lang een lichtend voorbeeld is voor alle topdammers.” Scholma zelf had namens de spelers een compromisloos nieuwtje. Namens de spelers bekritiseerde hij de nieuwe opzet van de halve finales in grote groepen met open inschrijving. “Het NK wordt zo een loterij, de topspelers zijn er fel op tegen en doen hier niet aan mee. Volgend jaar organiseer ik in Baflo wel een alternatief NK.”

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner