Pim Meurs aast op derde landstitel

There are no translations available.

De Gelderlander, door Anton Janssen. zaterdag 22 maart 2008

CULEMBORG - Pim Meurs (20) verkast na dit seizoen van Amsterdam'80 naar DV Huissen. De ambitieuze dammer uit Culemborg wil met zijn nieuwe club zijn derde landstitel voor clubteams veroveren.

Maar ook individueel blijft de jeugdige dammer op de poorten van het succes kloppen. Meurs maakt op 9 april zijn debuut als speler op het Nederlands Kampioenschap.

De zich prima ontwikkelende dammer werd met Denk en Zet in zijn woonplaats landskampioen in 2005 en 2007. Toen de sponsor vertrok en het kampioensteam vorig jaar uiteenviel, zocht Meurs zijn heil bij Amsterdam. Huissen was toen ook al in beeld om Meurs in te lijven, maar de club uit de hoofdstad was net iets slagvaardiger in de onderhandelingen en verzekerde zich van de diensten van het Culemborgs damtalent.

Meurs over zijn nieuwe overgang: "Het was al maanden bekend dat de sponsor van Amsterdam de geldkraan ging dichtdraaien. In feite een herhaling van zetten, hetzelfde overkwam me vorig jaar ook in Culemborg. Het is onduidelijk of en waarheen de Amsterdamse spelers vertrekken. Voor mijzelf was het duidelijk: ik wil me als dammer verder ontwikkelen en krijg in Huissen een uitstekende begeleiding. De topspelers Alexander Baljakin, Johan Krajenbrink en Guntis Valneris gaan me trainen."

De jeugdige Culemborger ontkent dat hij zwicht voor het 'grote geld': "Ik koos vorig jaar niet voor Amsterdam vanwege het geld maar hoofdzakelijk vanwege de trainingsfaciliteiten bij die club. Dat komt nu in het luchtledige te hangen. Het afhaken van clubsponsors is niet goed voor de ontwikkeling van de damsport. Het leidt tot het vertrek van buitenlandse toppers want dat zijn meestal niet de goedkoopste krachten."

Meurs werd dit seizoen met 18 punten uit 11 partijen algemeen topscorer in de ereklasse. " Op zich leuk om die titel in de wacht te slepen. Naast het clubbelang telt natuurlijk ook de persoonlijke eer. Vaak hangt het af van de sterkte van je tegenstander. Ik zie me ook als teamspeler en stel me in dienst van de ploeg. "

Toch kijkt hij met een sombere blik naar de damtoekomst van Nederland. "Voor aankomende talenten zijn er in Nederland te weinig mogelijkheden. Ongeveer de helft van de clubs in de ereklasse heeft een interessante sponsor. De concurrentie is groot voor spelers zoals ik, die zich willen profileren. Ik zie Huissen als een stabiele én sterke club. Ze haalden tien keer de landstitel en willen in de komende jaargang weer een gooi doen."

"Ik zie voor Huissen kansen op de landstitel, wil mijn bijdrage leveren en hoop er langer te blijven spelen. Huissen is vaak titelkandidaat. Ik krijg bij mijn nieuwe club een redelijke vergoeding maar de trainingsmogelijkheden spreken me meer aan. Ik ken Baljakin en Krajenbrink als trainer bij het project talentontwikkeling. Ook Valneris is in staat aan mijn speelstijl te schaven."

Over enkele weken maakt hij zijn debuut op het individuele NK. "Die titelstrijd wordt een nieuwe uitdaging. Hoewel ik altijd wil winnen, is een hoge klassering niet realistisch. Ik hoop op een plaats in de middenmoot. Ik wil doorgroeien; dit toernooi past in mijn ontwikkeling."

Meurs richt zijn pijlen dit jaar verder op het internationale Zeelandtoernooi, eind augustus gaat hij naar het EK in Tallinn (Estland). In oktober vertoeft hij enkele weken in het Chinese Beijing om mee te spelen in de World Mind Sport Games, die vlak na de Olympische Spelen beginnen.

 

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner