Slim bewegen: vooral nadenken

Dagblad van het Noorden  9 april 2010

ACHTERGROND
DAMMEN EN VOETBAL

 Symposium bij NK Dammen in Emmen

Door Jon van Schilt

EMMEN / GRONINGEN - Voetbal en dammen lijken mijlenver uit elkaar te liggen: domme krachten, en knappe koppen die nog geen deuk in een pakje boter kunnen slaan. Niets is minder waar, weet prof. dr. Chris Visscher, gespecialiseerd in jeugdsport. Voor beide takken van sport is een goede fysiek een pré, maar het echte talent heeft het vermogen zetten vooruit te denken. "Zoals Van Hanegem al zei: je hoeft niet snel te zijn, als je maar op het juiste moment vertrekt", aldus de Groningse hoogleraar en baas van het Centrum voor Bewegingswetenschappen.
Samen met zijn collega én damsportmedewerker van deze krant drs. Bert Dollekamp verzorgt Visscher komende maandag tijdens het NK Dammen in het Emmer gemeentehuis een symposium onder de noemer slim bewegen.

"De top halen speelt zich steedsmeer in het hoofd af. Natuurlijk is uithoudingsvermogen heel belangrijk voor een voetballer, maar er zijn andere aspecten die veel zwaarder lijken te wegen. Tactisch inzicht, het vermogen om te leren en snel de juiste beslissingen te kunnen nemen, nadenken over je sterke en zwakke punten en daar zelf mee aan de slag gaan."
Slim bewegen kan volgens Visscher dus ook heel goed betekenen dat het aanstormend talent voldoende tijd en rust neemt om over zichzelf na te denken. "Wat betekent het om de top te halen en wat is mijn plan?"
Met een knappe kop en een brok talent haalt de topsporter in spe het ook niet. "Ik volg al tien jaar de jeugd van FC Groningen en SC Heerenveen. Qua uithoudingsvermogen scoort de jeugd van nu veel beter dan de lichting van 2000. "
Voetballers worden steeds slimmer en dammers fysiek sterker. "Er zijn steedsmeer aanwijzingen voor dat de ontwikkeling van denken en doen in hetzelfde deel van de hersenen wordt opgeslagen." Kan een talentvolle dammer een goede voetballer worden? "Ton Sijbrands speelde in de jeugd van Ajax. En Abe Lenstra was een heel goede dammer."
De spelers van FC Emmen krijgen een spoedcursus dammen en mogen het vervolgens opnemen tegen grootmeesters. Wie demeeste damstenen verovert, is winnaar (van de voetballers).

 

Dammen en meer
Het NK Dammen wordt van 9 tot en met 17 april gehouden in het bruggebouw van het Emmer gemeentehuis. Verder:  10 april   massa- simultaan op het Mondriaanplein en jeugdt oernooi om de Drentse Dambondcup in gemeentehuis;    11 april   demonstratie blinddammen bij ingang dierenpark;  14 april   schooldammen in het gementehuis;   17 april   simultaandammen tegen Ton Sijbrands in het gemeentehuis.    Dagelijks demonstraties van grootmeesters.

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner