Baljakin lost concurrentie

There are no translations available.

De Gelderlander editie Betuwe (Huissen e.o.)  14 april 2010

door Anton Janssen

EMMEN – Alexander Baljakin heeft gisteren in de zesde ronde van het Nederlands kampioenschap dammen in Emmen een belangrijke slag geslagen. De titelverdediger won van medekoploper Roel Boomstra en staat nu twee punten los.

De zege van Baljakin maakte indruk. De speler van DV Huissen pakte de plaatselijke favoriet en jongste deelnemer in zijn karakteristieke speelstijl aan. De strategie was gericht op het bezetten van het centrum en het langzaam uitbouwen van een klein voordeel. Baljakin zocht met zijn verfijnd gevoel voor positiespel naar zwakke plekken. Zijn pas 17- jarige tegenstander kwam onder druk te staan en sprak vrijwel al zijn bedenktijdtijd aan bij het zoeken naar een verdedigingsplan. Dat lukte uiteindelijk niet. De beslissing viel na 48 zetten en binnen het vierde speeluur.

 „ Het was van mijn kant een strakke partij”, zo keek Baljakin terug op alweer zijn derde zege in het toernooi. „Ik had de indruk dat Roel passief speelde. Dat leidde tot positioneel nadeel. Toen hij veel tijd in de partij ging steken, was het al te laat. Op termijn zou ik naar de damlijn gaan doorbreken. De 5 om 5 stelling waarin hij capituleerde, was een mooi slotplaatje”, aldus Baljakin, die zich een jaar geleden in de openingsronde nog had laten verrassen door de toen debuterende tiener. „Ik ben erg tevreden met het resultaat van vandaag. Met deze klassering hoop ik in de richting van een nieuwe titel te mogen denken.”
Jasper Lemmen speelde een ondernemende partij met Sven Winkel. De ambitieuze aanpak over en weer sloeg niet door. De Bemmelnaar en Arnhemmer deelden de punten. „Ik bood goed tegenspel. Sven stond gemakkelijker maar ik kon rustig consolideren en geruisloos op remise af.”
Voor Pim Meurs betekende de puntendeling met Martin Dolfing zijn zesde remise op rij. „ De krachtsverschillen op het kampioenschap zijn klein”, aldus Meurs, ploeggenoot van Baljakin en Lemmen bij DV Huissen. „Morgen (vandaag, red.) is er een dubbele ronde. Dat lijkt me een gelegenheid om de reeks te doorbreken. Ik probeer iets moois op het bord te krijgen.”
 
NK dammen 
Zesde ronde: Sven Winkel-Jasper Lemmen 1-1, Boudewijn Derkx- Cor van Dusseldorp 1-1, Auke Scholma-Kees Thijssen 2-0, Roel Boomstra- Alexander Baljakin 0-2, Martin Dolfing- Pim Meurs 1- 1, Ron Heusdens-Pieter Steijlen 1-1.
Stand: 1. Baljakin 6-9, 2. Boomstra en Dolfing 6- 7, 4. Scholma, Thijs¬sen, Heusdens, Winkel, Meurs, Ste¬ijlen 6-10. Van Dusseldorp 6-5, 11.  Lemmen en Derkx 6-4.
Programma
Zevende ronde (vandaag, aanvang 09.00 uur): Baljakin-Heusdens, Lemmen- Boomstra, Steijlen- Derkx, Thijssen-Winkel, Meurs-Scholma, Van Dusseldorp- Dolfing.
Achtste ronde (vandaag, aanvang 16.00 uur): Van Dusseldorp- Steijlen, Dolfing-Scholma, Winkel-Meurs, Heusdens-Lemmen, Derkx-Baljakin, Boomstra-Thijssen.
   
  
 

 

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner